Delfts Blauw Water
Delfts Blauw Water is een initiatief van Kiwanis Club Delft's Blauw en Delftse horeca-ondernemers.
In hun restaurants bieden de ondernemers hun klanten een karaf gezond kraanwater aan voor één Euro.
Dit geld wordt ingezet om goede doelen in Delft te ondersteunen.
Waar gaat de opbrengst van het project Delfts Blauw Water naar toe?
Momenteel ondersteunen wij deze projecten in Delft.
Kiwanis poppen
Voor wie: Reinier de Graaf Gasthuis
De Kiwanispop is een pop van ongeveer 40 cm groot in de vorm van een kinderfiguur, gemaakt uit katoen gevuld met polyester. De poppen worden geschonken aan ziekenhuizen waar kinderen voor operaties worden opgenomen.
De pop wordt gebruikt om een kind uit te leggen wat er met hem/haar gaat gebeuren. De hele behandeling kan door de behandelende arts of de medische pedagoog van het ziekenhuis op de blanco pop worden getekend met een (voor gebruik door kinderen toegelaten) stift of potlood. Dat kan iets van de angst wegnemen die bij een kind heerst voor een operatie of andere vorm van behandeling. Daardoor is de kans groter dat een kind de situatie waar het in zit gemakkelijker kan accepteren.
Voor wie: Reinier de Graaf Gasthuis
De Kiwanispop is een pop van ongeveer 40 cm groot in de vorm van een kinderfiguur, gemaakt uit katoen gevuld met polyester. De poppen worden geschonken aan ziekenhuizen waar kinderen voor operaties worden opgenomen.
De pop wordt gebruikt om een kind uit te leggen wat er met hem/haar gaat gebeuren. De hele behandeling kan door de behandelende arts of de medische pedagoog van het ziekenhuis op de blanco pop worden getekend met een (voor gebruik door kinderen toegelaten) stift of potlood. Dat kan iets van de angst wegnemen die bij een kind heerst voor een operatie of andere vorm van behandeling. Daardoor is de kans groter dat een kind de situatie waar het in zit gemakkelijker kan accepteren.
Reflectieboekjes
Voor wie: Kinderacademie Delft
Reflectieboekjes zijn een belangrijk hulpmiddel tijdens de lessen aan de Kinderacademie.
Kiwanis Delft heeft de Kinderacademie financieel ondersteund bij de aanschaf van nieuwe boekjes.
Voor wie: Kinderacademie Delft
Reflectieboekjes zijn een belangrijk hulpmiddel tijdens de lessen aan de Kinderacademie.
Kiwanis Delft heeft de Kinderacademie financieel ondersteund bij de aanschaf van nieuwe boekjes.
Stichting Tekenen voor kinderen
Voor wie: Reinier de Graaf Gasthuis
De stichting Tekenen voor Kinderen zet zich in om kinderen in ziekenhuizen op te vrolijken. Zij doet dit door voor de kinderen tekeningen te maken die door een bezoekend tekenaar live “op de rand van het bed” worden gemaakt.
Het kind kan ook drie willekeurige strepen op een blanco vel zetten, waarna de tekenaar er een tekening van maakt. De tekenaar werkt vooral vanuit de impulsen die het kind hem geeft en de patiëntjes mogen natuurlijk de tekeningen houden. Hiermee wordt bijgedragen het kind zijn trauma’s van opname, behandeling en eventuele operatie te helpen verwerken.
De stichting is ook buiten ziekenhuizen actief zoals in orthopedagogische dagcentra en asielzoekerscentra. Beide vergen een andere aanpak.
Voor wie: Reinier de Graaf Gasthuis
De stichting Tekenen voor Kinderen zet zich in om kinderen in ziekenhuizen op te vrolijken. Zij doet dit door voor de kinderen tekeningen te maken die door een bezoekend tekenaar live “op de rand van het bed” worden gemaakt.
Het kind kan ook drie willekeurige strepen op een blanco vel zetten, waarna de tekenaar er een tekening van maakt. De tekenaar werkt vooral vanuit de impulsen die het kind hem geeft en de patiëntjes mogen natuurlijk de tekeningen houden. Hiermee wordt bijgedragen het kind zijn trauma’s van opname, behandeling en eventuele operatie te helpen verwerken.
De stichting is ook buiten ziekenhuizen actief zoals in orthopedagogische dagcentra en asielzoekerscentra. Beide vergen een andere aanpak.
Er zitten nog enkele projecten in de pijplijn. Zodra daar meer over bekend is, vindt u informatie op deze site.
U kunt zelf ook een goed doel voordragen. We zullen dat dan in de club bespreken.
U kunt zelf ook een goed doel voordragen. We zullen dat dan in de club bespreken.
Najaar 2018
De eerste Delftse horecaondernemers sluiten zich aan bij ons initiatief. Het project krijgt ook bekendheid in de lokale pers:
Restaurant Kruydt schenkt Delfts Blauw Water
Het aantal horecabedrijven dat meedoet aan het Delfts Blauw Water project neemt toe. Ook Restaurant Kruydt aan de Paardenmarkt heeft het nu op de kaart staan. Per karaf wordt één euro van de gasten gevraagd. Die euro wordt besteed aan goede doelen.
Manager Dennis Vos legt uit waarom ook Kruydt aan deze actie meedoet. “Ik vond het een sympathieke actie en de doelen spreken mij aan. Gelukkig denken onze gasten er net zo over. We krijgen regelmatig positieve reacties. Er zijn zelfs gasten die niet één maar spontaan 5 euro voor de karaf water betaalden.” En aan gasten heeft Kruydt gelukkig geen gebrek. Dennis Vos: “Neen, we mogen zeker niet klagen. We zijn nu bijna een jaar open en we krijgen steeds meer vaste gasten. De bezettingsgraad is echt goed. In het weekend is reserveren zelfs een must.”
Alles klopt bij Kruydt: een regelmatig wisselende kaart met dagverse producten, iedere twee weken een nieuw menu met bijpassende wijn, een tijdloos, stijlvol interieur met de ambiance van het voormalige kruithuis (een Rijksmonument). En het belooft nog beter te worden, voorspelt Dennis Vos : “We gaan ons terras uitbreiden dus wanneer het weer dat toelaat, kunnen onze gasten heerlijk buiten eten.” En aan tafel uiteraard een koel glas Delfts Blauw Water drinken!
Manager Dennis Vos legt uit waarom ook Kruydt aan deze actie meedoet. “Ik vond het een sympathieke actie en de doelen spreken mij aan. Gelukkig denken onze gasten er net zo over. We krijgen regelmatig positieve reacties. Er zijn zelfs gasten die niet één maar spontaan 5 euro voor de karaf water betaalden.” En aan gasten heeft Kruydt gelukkig geen gebrek. Dennis Vos: “Neen, we mogen zeker niet klagen. We zijn nu bijna een jaar open en we krijgen steeds meer vaste gasten. De bezettingsgraad is echt goed. In het weekend is reserveren zelfs een must.”
Alles klopt bij Kruydt: een regelmatig wisselende kaart met dagverse producten, iedere twee weken een nieuw menu met bijpassende wijn, een tijdloos, stijlvol interieur met de ambiance van het voormalige kruithuis (een Rijksmonument). En het belooft nog beter te worden, voorspelt Dennis Vos : “We gaan ons terras uitbreiden dus wanneer het weer dat toelaat, kunnen onze gasten heerlijk buiten eten.” En aan tafel uiteraard een koel glas Delfts Blauw Water drinken!
Ook Delfts Blauw Water bij ‘de leukste van Delft’
Restaurant Il Tartufo werd onlangs verkozen tot ‘leukste restaurant van Delft’. Voor eigenaren Fabio en Angela Cappellano een beloning voor 19 jaar ‘rennen, rennen, rennen’ zoals zij het zelf omschrijven. Onder meer op basis van gastvrijheid en prijs/kwaliteitverhouding kwam Il Tartufo als winnaar uit de bus.
In zijn winkel annex traiteur en ‘Osteria’ aan de Minderbroederstraat maakt Fabio met zijn team de heerlijkste gerechten. “Een ‘Osteria’ is een restaurant zonder menukaart maar met uitsluitend dagspecialiteiten”, legt hij uit. “Iedere vrijdag en zaterdag hebben we bij Il Tartufo een speciale avond “Serata Italiana”. We serveren dan een vast 4-gangen menu voor € 42,50. Een sfeervolle avond waarin onze keuken een bepaalde streek zal presenteren.” Naast de verschillende specialiteiten worden er perfect bijpassende wijnen aangeboden. De gerechten worden bereid en geserveerd op zijn Italiaans “met dezelfde liefde en passie als een Italiaanse mama voor haar gasten zou doen!"
Fabio Cappelloni is niet alleen in Delft een graag geziene chef. Met Qualitalia's kwaliteitskeurmerk promoot hij in Nederland en daarbuiten de authentieke Italiaanse keukens. Zijn adviezen aan Italiaanse horeca-ondernemingen zijn zeer gevraagd. “Ik ben bijvoorbeeld een jaar in Dubai geweest om kennis over te dragen.” En als ‘Italian Cuisine Master Chef’ beschikt hij over een enorme hoeveelheid vakkenis en -kunde. Dat laatste bewees hij enkele jaren geleden nog toen hij meedeed aan het prestigieuze Pasta World Championship. Maar hij blijft Delft trouw. Zoals blijkt uit zijn deelname aan het Delfts Blauwe Waterproject. Fabio Cappellano: ”Er is ook een landelijk project met water maar ik vind het belangrijk iets te kunnen betekenen voor mijn directe omgeving. Daarom heb ik voor dit project van Kiwanis gekozen.”
In zijn winkel annex traiteur en ‘Osteria’ aan de Minderbroederstraat maakt Fabio met zijn team de heerlijkste gerechten. “Een ‘Osteria’ is een restaurant zonder menukaart maar met uitsluitend dagspecialiteiten”, legt hij uit. “Iedere vrijdag en zaterdag hebben we bij Il Tartufo een speciale avond “Serata Italiana”. We serveren dan een vast 4-gangen menu voor € 42,50. Een sfeervolle avond waarin onze keuken een bepaalde streek zal presenteren.” Naast de verschillende specialiteiten worden er perfect bijpassende wijnen aangeboden. De gerechten worden bereid en geserveerd op zijn Italiaans “met dezelfde liefde en passie als een Italiaanse mama voor haar gasten zou doen!"
Fabio Cappelloni is niet alleen in Delft een graag geziene chef. Met Qualitalia's kwaliteitskeurmerk promoot hij in Nederland en daarbuiten de authentieke Italiaanse keukens. Zijn adviezen aan Italiaanse horeca-ondernemingen zijn zeer gevraagd. “Ik ben bijvoorbeeld een jaar in Dubai geweest om kennis over te dragen.” En als ‘Italian Cuisine Master Chef’ beschikt hij over een enorme hoeveelheid vakkenis en -kunde. Dat laatste bewees hij enkele jaren geleden nog toen hij meedeed aan het prestigieuze Pasta World Championship. Maar hij blijft Delft trouw. Zoals blijkt uit zijn deelname aan het Delfts Blauwe Waterproject. Fabio Cappellano: ”Er is ook een landelijk project met water maar ik vind het belangrijk iets te kunnen betekenen voor mijn directe omgeving. Daarom heb ik voor dit project van Kiwanis gekozen.”
Restaurant De Kurk zet zich in voor Delftse kinderen
Een gezellige avond met lekker eten, een goed glas wijn in een sfeervolle ambiance. Het zijn de ideale ingrediënten voor een fijne avond. Wanneer je dan ook nog een goed doel kan ondersteunen, is de avond helemaal perfect. Restaurant De Kurk, al meer dan 45 jaar een begrip in Delft, biedt die perfecte avond. De Kurk is één van de horeca ondernemingen die meedoet aan een project van de Kiwanis club Delfts Blauw waarbij het goede met het aangename wordt verenigd.
Pim Steendam is lid van de Kiwanis club en initiatiefnemer van deze actie. “Wij vragen van de gasten die een karaf kraanwater bestellen een vrijwillige bijdrage van één euro. Die euro wordt dan besteed aan Delftse kinderen die wat extra’s goed kunnen gebruiken. We zijn heel blij dat De Kurk aan ons project meedoet.”
Rob Bouwer, eigenaar van De Kurk, legt uit waarom hij zijn medewerking verleent. “We hebben goede doelen hoog in ons vaandel staan en ondersteunen er ieder jaar wel een paar. Dit initiatief past dus prima bij onze ideeën. Ik vond het bovendien een sympathieke actie omdat het om Delftse kinderen gaat.”
De eerste ervaringen in De Kurk zijn positief. De speciale Delfts Blauwe onderzetters vallen op. Bouwer: “De klanten bekijken ze altijd en als we uitleggen wat de bedoeling is, krijgen we er een prettige respons op. En die ene euro is nooit een probleem.”
Ook de komende maanden rekent hij erop via dit ‘Delfts Blauwe Water’ een bijdrage te kunnen leveren aan de gekozen doelen. Wie de komende weken de speciale onderzetters in De Kurk wil bewonderen, zal zich echter moeten haasten. Bouwer: “Ik zou inderdaad niet te lang wachten met reserveren want voor december hebben we al aardig wat boekingen binnen.”
Pim Steendam is lid van de Kiwanis club en initiatiefnemer van deze actie. “Wij vragen van de gasten die een karaf kraanwater bestellen een vrijwillige bijdrage van één euro. Die euro wordt dan besteed aan Delftse kinderen die wat extra’s goed kunnen gebruiken. We zijn heel blij dat De Kurk aan ons project meedoet.”
Rob Bouwer, eigenaar van De Kurk, legt uit waarom hij zijn medewerking verleent. “We hebben goede doelen hoog in ons vaandel staan en ondersteunen er ieder jaar wel een paar. Dit initiatief past dus prima bij onze ideeën. Ik vond het bovendien een sympathieke actie omdat het om Delftse kinderen gaat.”
De eerste ervaringen in De Kurk zijn positief. De speciale Delfts Blauwe onderzetters vallen op. Bouwer: “De klanten bekijken ze altijd en als we uitleggen wat de bedoeling is, krijgen we er een prettige respons op. En die ene euro is nooit een probleem.”
Ook de komende maanden rekent hij erop via dit ‘Delfts Blauwe Water’ een bijdrage te kunnen leveren aan de gekozen doelen. Wie de komende weken de speciale onderzetters in De Kurk wil bewonderen, zal zich echter moeten haasten. Bouwer: “Ik zou inderdaad niet te lang wachten met reserveren want voor december hebben we al aardig wat boekingen binnen.”
Ook De Wijnhaven tapt Delfts Blauw Water
Café restaurant De Wijnhaven zei spontaan ‘ja’ tegen dit project. Eigenaar Arjen Boot: “We zijn al jaren gewend iets aan goede doelen te doen en deze actie werd zo enthousiast gebracht dat we direct ja hebben gezegd. Bovendien spreken de doelen ons aan.”
Het idee is simpel. Aan de gasten die een karaf kraanwater bestellen, wordt een vrijwillige bijdrage van één euro gevraagd. Die euro wordt dan besteed aan projecten voor Delftse kinderen, bijvoorbeeld aan lesmateriaal voor De KinderAcademie. Speciale Delfts Blauwe onderzetters maken de gasten op de actie attent. Arjen Boot: “Het idee om met die Delfts Blauwe onderzetters te werken, is goed aangeslagen. Het is hierdoor heel laagdrempelig en bij de gasten vallen die onderzetters direct op. Wij serveren standaard tafelwater dus het is voor onze medewerkers wel even wennen dat we daar een euro voor vragen. Die bijdrage is vrijwillig maar iedereen geeft dat graag als we vertellen dat het voor een goed doel is.”
Sinds kort kunnen gasten bij De Wijnhaven ook boven, in het restaurant terecht voor een heerlijke lunch. Het overbekende en altijd gezellig drukke terras mag dan in de wintermaanden ontbreken, van rust is er in De Wijnhaven geen sprake. “Neen, zeker niet. Sterker nog, we hebben het in december juist altijd razend druk. Voor bruiloften en partijen zitten we al bijna vol.”
Het idee is simpel. Aan de gasten die een karaf kraanwater bestellen, wordt een vrijwillige bijdrage van één euro gevraagd. Die euro wordt dan besteed aan projecten voor Delftse kinderen, bijvoorbeeld aan lesmateriaal voor De KinderAcademie. Speciale Delfts Blauwe onderzetters maken de gasten op de actie attent. Arjen Boot: “Het idee om met die Delfts Blauwe onderzetters te werken, is goed aangeslagen. Het is hierdoor heel laagdrempelig en bij de gasten vallen die onderzetters direct op. Wij serveren standaard tafelwater dus het is voor onze medewerkers wel even wennen dat we daar een euro voor vragen. Die bijdrage is vrijwillig maar iedereen geeft dat graag als we vertellen dat het voor een goed doel is.”
Sinds kort kunnen gasten bij De Wijnhaven ook boven, in het restaurant terecht voor een heerlijke lunch. Het overbekende en altijd gezellig drukke terras mag dan in de wintermaanden ontbreken, van rust is er in De Wijnhaven geen sprake. “Neen, zeker niet. Sterker nog, we hebben het in december juist altijd razend druk. Voor bruiloften en partijen zitten we al bijna vol.”
Delfts Blauw Water bij Il Peperoncino
De gasten die bij Il Peperoncino gaan eten, worden via een sticker op de menukaart al gewezen op het Delfts Blauwe Water project.
Het italiaanse restaurant wordt gerund door de broers Michelangelo (“de meeste mensen noemen me Michele”) en Nicola Ciricosta. De uit Calabrië afkomstige broers doen het goed aan de Verwersdijk. In de weekenden is reserveren vanwege de gezellige drukte zeker aan te bevelen. Michele: “Wij nemen de tijd om met de gasten een praatje te maken als ze dat willen, uiteraard. Het is belangrijk dat men zich hier thuis voelt en natuurlijk lekker eet.” Kwaliteit speelt daarbij een hoofdrol voor de broers Ciricosta. Michele: “Ik kook niet voor een Michelinster maar ik wil wel absoluut goede kwaliteit producten op tafel kunnen zetten.”
Waarom doet Il Peperoncino mee met het project? Michele: “We doen graag iets voor een goed doel en dat het hier om kinderen gaat, vonden we een extra aanbeveling. We merken trouwens dat het project bekendheid begint te krijgen want we hoeven het niet altijd meer uit te leggen aan onze gasten. Al regelmatig geven ze aan dat ze ervan gehoord hebben.”
Kan hij tenslotte iets extra aanbevelen? “De Tagliolini al Tartufo Fresco is spectaculair, zowel wat de bereiding betreft als de smaak. Meer verklap ik niet, dat moeten de mensen zelf maar komen proeven.” Vanaf 1 april kan dat – als het weer het toelaat – ook buiten op de terrasboot. Ah, Bella Italia met een goed glas wijn en een glas Delft Blauw Water. Smullen!
Het italiaanse restaurant wordt gerund door de broers Michelangelo (“de meeste mensen noemen me Michele”) en Nicola Ciricosta. De uit Calabrië afkomstige broers doen het goed aan de Verwersdijk. In de weekenden is reserveren vanwege de gezellige drukte zeker aan te bevelen. Michele: “Wij nemen de tijd om met de gasten een praatje te maken als ze dat willen, uiteraard. Het is belangrijk dat men zich hier thuis voelt en natuurlijk lekker eet.” Kwaliteit speelt daarbij een hoofdrol voor de broers Ciricosta. Michele: “Ik kook niet voor een Michelinster maar ik wil wel absoluut goede kwaliteit producten op tafel kunnen zetten.”
Waarom doet Il Peperoncino mee met het project? Michele: “We doen graag iets voor een goed doel en dat het hier om kinderen gaat, vonden we een extra aanbeveling. We merken trouwens dat het project bekendheid begint te krijgen want we hoeven het niet altijd meer uit te leggen aan onze gasten. Al regelmatig geven ze aan dat ze ervan gehoord hebben.”
Kan hij tenslotte iets extra aanbevelen? “De Tagliolini al Tartufo Fresco is spectaculair, zowel wat de bereiding betreft als de smaak. Meer verklap ik niet, dat moeten de mensen zelf maar komen proeven.” Vanaf 1 april kan dat – als het weer het toelaat – ook buiten op de terrasboot. Ah, Bella Italia met een goed glas wijn en een glas Delft Blauw Water. Smullen!
Delfts Blauw Water helpt KinderAcademie
Weer een doel bereikt! Dankzij het Delfts Blauwe Water project van Kiwanis kan projectleider Eva Eykelenboom van de KinderAcademie reflectieboeken bekostigen. Eva: “In die boeken noteren de kinderen na elke les wat ze geleerd hebben en wat ze nog kunnen verbeteren.”
In de Delftse KinderAcademie gaan kinderen uit groep 7 en 8 vrijwillig twee jaar lang op zondagmiddag naar school. Dit schooljaar werd onder meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Er werd zwerfvuil op het strand gezocht. Er werd nagedacht over energie opwekking en er werd een eigen versie van Levend Stratego ontworpen.
Per schooljaar zijn er 30 lessen, waarvan ongeveer een derde uitstapjes zijn naar een bedrijf of organisatie. Eva Eykelenboom: “Tijdens de overige lessen komt er een gastdocent op bezoek bij het gebouw van Woonbron, onze hoofdlocatie. Van half twee tot half vijf leren de kinderen omgaan met vaardigheden die ze later goed kunnen gebruiken.” Het gaat daarbij om wat genoemd wordt ‘vaardigheden van de 21e eeuw’. Creatief denken en handelen is er een voorbeeld van. Andere voorbeelden zijn samenwerken, probleemoplossend denken en handelen en uiteraard alles wat met informatica en sociale media te maken heeft.
Kiwanis lid Peter Storm draagt de Kinderacademie een warm hart toe. “Ik vind het geweldig wat de KinderAcademie doet. Daarom ben ik blij dat we ze als club kunnen helpen, samen met de deelnemende horecabedrijven. Ik nodig hierbij trouwens ook andere bedrijven uit zich bij het project aan te sluiten.” Eerder kon de Kiwanisclub al een tweede serie poppen schenken aan de kinderafdeling van het RdGG.
In de Delftse KinderAcademie gaan kinderen uit groep 7 en 8 vrijwillig twee jaar lang op zondagmiddag naar school. Dit schooljaar werd onder meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Er werd zwerfvuil op het strand gezocht. Er werd nagedacht over energie opwekking en er werd een eigen versie van Levend Stratego ontworpen.
Per schooljaar zijn er 30 lessen, waarvan ongeveer een derde uitstapjes zijn naar een bedrijf of organisatie. Eva Eykelenboom: “Tijdens de overige lessen komt er een gastdocent op bezoek bij het gebouw van Woonbron, onze hoofdlocatie. Van half twee tot half vijf leren de kinderen omgaan met vaardigheden die ze later goed kunnen gebruiken.” Het gaat daarbij om wat genoemd wordt ‘vaardigheden van de 21e eeuw’. Creatief denken en handelen is er een voorbeeld van. Andere voorbeelden zijn samenwerken, probleemoplossend denken en handelen en uiteraard alles wat met informatica en sociale media te maken heeft.
Kiwanis lid Peter Storm draagt de Kinderacademie een warm hart toe. “Ik vind het geweldig wat de KinderAcademie doet. Daarom ben ik blij dat we ze als club kunnen helpen, samen met de deelnemende horecabedrijven. Ik nodig hierbij trouwens ook andere bedrijven uit zich bij het project aan te sluiten.” Eerder kon de Kiwanisclub al een tweede serie poppen schenken aan de kinderafdeling van het RdGG.